Ako ďalej informovala Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO), podľa
prieskumu by tak urobilo 54 % z nich. Tento predpoklad sa potvrdzuje aj
v praxi. Z tých, ktorí už dostali na výber, uprednostnilo finančný
príspevok 57 % zamestnancov.
"Napriek tomu, že proces výberu formy stravného u zamestnancov je iba
na začiatku, potvrdzuje sa, že ľudia chápu a oceňujú viaceré
nezanedbateľné výhody, ktoré im finančný príspevok na stravu prináša.
Neprekvapuje preto, že ho zamestnanci uprednostňujú," uviedol Martin Krajčovič, predseda SAMO.
Obchodníci združení v SAMO spolu zamestnávajú viac ako 30.000 ľudí,
problematika výberu sa ich podľa Krajčoviča tak bezprostredne dotýka.
Nielen ako zamestnávateľov, ale aj ako obchodníkov, ktorí vo svojich
predajniach prijímajú od zákazníkov platby aj v podobe stravných
lístkov. Ich emitentom – teda spoločnostiam, ktoré ich vydávajú – musia
za kúpu stravných lístkov, respektíve za ich spätný výkup, platiť nemalé
sumy.
"Naši členovia zaplatia iba na províziách emitentom približne 15
miliónov eur ročne. To sú prostriedky, ktoré namiesto toho, aby sa
použili na zvyšovanie platov alebo nové investície, tak idú ako provízie
emitentom gastrolístkov, aby vymenili papieriky za peniaze," uviedol Krajčovič.
SAMO preto privítalo možnosť výberu hotovosti namiesto gastrolístka,
pretože stravné lístky predstavujú mimoriadnu finančnú, ale aj
administratívnu záťaž. A to nielen pre obchodníkov, ale aj
zamestnávateľov aj gastrosektor. "Takéto poplatky znášajú, žiaľ, aj
gastroprevádzky, ktoré sú dnes na pokraji prežitia pre pandémiu. Výber
hotovosti pred gastrolístkom preto prináša nielen benefit pre
zamestnancov, ale aj zamestnávateľov a tiež gastroprevádzky. Tie si
zaslúžia väčšiu podporu, a nie ďalšie poplatky za gastrolístky," dodal Krajčovič.
Dodal, že možnosť výberu schválila Národná rada SR v novele Zákonníka
práce, ktorá za stanovených podmienok umožňuje zamestnancom od 1. marca
2021 vybrať si medzi finančným príspevkom na stravovanie a stravnými
lístkami.